Physics Department

Sunteţi aici: Acasa / Din istoria departamentului Fizica/ Alexei Găina


Alexei Găina
A activat în perioada: 1983 – 1986

S-a născut la 10 august anul 1954 în satul Căzăneşti raionul Teleneşti într-o familie de profesori. În anul 1971 absolvind şcoala medie din Teleneşti devine student la facultatea de fizică şi matematică a Universităţii de Stat din Chişinău. În anul 1972 dl A. Găina este transferat la facultatea de fizică a Universităţii „M. V. Lomonosov” din Moscova, în anul 2. Aici, în Moscova, începând cu anul 1977 face studii de doctorat sub conducerea profesorului I. M. Ternov laureat al premiilor de Stat ale URSS. În această perioadă scrie teza de doctor dedicată cercetării proceselor cuantice în câmpuri puternice gravitaţionale şi electromagnetice. În anul 1982 susţine cu succes teza de doctor în ştiinţe fizico-matematice. Dl A. Găina finisând studiile la doctorantură în anul 1980, devine colaborator ştiinţific al Institutului de Planificare al RSSM. Pe parcursul anilor 1983-1986 activează în calitate de lector asistent la catedra de Fizică a Institutului Politehnic din Chişinău (acum UTM). Cu recomandarea catedrei de Fizică teoretică a Universităţii „M. V. Lomonosov” din Moscova, în anul 1986 dl A. Găina a fost transferat în postul de colaborator ෟtiinţific pentru finisarea tezei de doctor habilitat. Tema tezei de doctor habilitat viza cercetarea proceselor cuantice în câmpuri gravitaţionale puternice ale corpurilor cereşti compacte de tipul găurilor negre şi stelelor neutronice.

Dl A. B. Găina este autorul a 21 lucrări ştiinţifice şi 3 lucrări metodice (publicate până în anul 1987) şi a unei monografii: “Particule cuantice în câmpuri Einstein-Maxwell” (Chişnău, ed. Ştiinţa, 1989), publicată conform planurilor de cercetare ştiinţifică a catedrei de Fizică (UTM) şi premiată ulterior cu premiul societăţii de gravitaţie din Rusia.

Dl A. Găina a fost membru al comitetului de organizare şi membru al juriului la olimpiadele republicane şcolare şi studenţeşti la fizică de repetate ori, iar în anul 1986 a condus echipa Institutului Politehnic din Chişinău (acum UTM) la olimpiada unională de fizică de la Lvov (acum L’viv).

În anul 1985 în Chişinău şi-a desfăşurat lucrările „Şcoala unională a tinerilor savanţi” cu participarea multor savanţi din spaţiul sovietic, dl A. Găina contribuind mult la organizarea şi realizarea acestei întruniri.