Physics Department

Sunteţi aici: Acasa / Din istoria departamentului Fizica/ Ana Popovici


Ana Popovici
Activează din 2006

S-a născut la 7 noiembrie 1972 în satul Sadova r-nul Călăraşi. În 1990 a absolvit şcoala medie, apoi în perioada 2005 - 2011 şi-a făcut studiile la UTM. Din 2006 a fost angajată în funcţie de inginer la catedra de Fizică.

În anul 2014 a finisat studiile de masterat la Universitatea Pedagogică de Stat din Tiraspol, specialitatea Fizică. Din 2014 Ăi până în prezent activează în calitate de asistent universitar la Deparatmentul FIZICĂ.

ACTIVITATEA DIDACTICĂ


În perioada de referință am îndeplinit sarcina didactică la FET, FEIE, FIU, FTMIA şi FCIM activÎnd la început (2012-2015) în funcşia de asistent universitar, din 2013 prin cumul, iar din 2015 în funcşia de lector universitar. În aceşti ani am predat ore de lucrări de laborator, ore de seminar, iar în primul semestru al a. u. 2016-2017 am predat şi ore de prelegeri la FIU, secția FR. Am predat ore atât la secția zi, cât şi la secția cu frecvență redusă. Am participat activ la implementarea în procesul de studii a lucrărilor de laborator asistate de calculator, realizate la departament.

ACTIVITAEA METODICĂ


În perioada de referință am elaborat teste pentru admiterea la efectuarea tuturor lucrărilor de laborator ce se realizează la departament. Am participat, de asemenea, la elaborarea noilor lucrări de laborator: "Verificarea legii conservării momentului cinetic şi determinarea momentului de inerție al volantului" şi "Verificarea legii conservării energiei mecanice la rostogolirea unei bile pe un uluc înclinat". Toate aceste lucrări de laborator sunt plasate şi pe site-ul Departamentului Fizică.

ACTIVITAEA ŞTIINȚIFICĂ


În colaborare cu conf. univ., dr. A. Rusu şi lect. sup. S. Gutium am studiat posibilitățile aplicării diferitor metode de cercetare experimentală la însuşirea de către studenți a legii conservării momentului cinetic, în particular, şi a legilor fizice în general (transfer tehnologic). Metodele de cercetare propuse pentru facilitarea învățării legilor fizice au fost expuse la Conferința Internațională "Telecomunicații, Electronică şi Informatică" şi la Colocviul Internaț'ional "Evrika!-Cygnus-Fizica şi Tehnologiile Moderne".

ALTE ACTIVITĂȚ


Am fost membru al comitetului organizatoric al Colocviul Internațional "Evrika!-Cygnus-Fizica şi Tehnologiile Moderne", am participat la organizarea diferitor ediții a concursului de fizică „M. Marinciuc” şi a olimpiadelor de fizică pentru studenții UTM. De asemenea, am pregătit un poster la tema „Computerul cuantic”.

LISTA LUCRĂRILOR PUBLICATE


Rusu, V. Pîntea, S. Gutium, O. Mocreac, M. Ciobanu, A. Popovici A. Sanduța, O. Bernat. "Culegere de teste pentru admiterea la efectuarea lucrărilor de laborator la Fizică". Îndrumar metodic. Editura "Tehnica-UTM", 2015, 99 p.
   Rusu, S. Gutium, A. Popovici. "Învățarea prin cercetare a legii conservării momentului cinetic". Î'n materialele conferinței internaționale "Telecomunicații, Electronică şi Informatică", pp. 505-506, Chişinău, 20 - 23 Mai, 2015.
   А.Русу, К.Пырцак, С.Гутюм, К.Шербан, А. Попович. Экспериментальная проверка закона сохранения энергии при скатывании шара по желобу с наклоннойплоскости. Îndrumar de laborator la Fizic;. Chişinău, Edit. "Tehnica-UTM, 2016", 26 p.
   Rusu, S. Gutium, A. Popovici. Verificarea experimentală a legii conservării momentului cinetic şi determinarea momentului de inerție al volantului. Îndrumar de laborator la Fizică. Chişinău, Edit. "Tehnica-UTM, 2016", 19 p.
   Alexandru RUSU, Constantin PÎRȚAC, Spiridon RUSU, Serghei GUTIUM, Vasile TRONCIU, Ana POPOVICI, Vitalie SECRIERU, Eugeniu MUNTEANU. Învățarea prin cercetare a legilor fizice. În materialele colocviului internaăional "Evrika!-Cygnus-Fizica şi Tehnologiile Moderne ", pp. 263-269, Chişinău, 25 - 27 august, 2016.
   Sergiu Lungu, Ana Popovici. A avut oare dreptate Arhimede? Evrika, nr. 7-8-9, 2018, p. 50-53.